Jaki sprzęt do cukierni?

0
118
Lada cukiernicza MAWI
Lada cukiernicza MAWI

Trzeba przyznać, że założenie cukierni to ciekawy pomysł na biznes. Popyt na słodkości raczej nigdy nie zmaleje, a patrząc na rosnącą ilość kawiarni, możemy nawet wnioskować, że wzrośnie. Kwestią, o którą będziemy musieli zadbać na samym początku, jest oczywiście zakup sprzętu gastronomicznego. Nie jest to sprawa prosta i wymaga nie tylko znajomości branży, ale i zaufanego dostawcy. Jak wyposażyć cukiernie? O tym w dzisiejszym artykule!

Czego nie może zabraknąć w cukierni?

Na samym początku musimy sobie ustalić, jaki sprzęt jest niezbędny do prowadzenia cukierni?  Pierwsze co nam przyjdzie do głowy to oczywiście witryna cukiernicza. Jest to swego rodzaju serce cukierni, gdzie trzymane są wszelkiego rodzaju ciasta, torty, babeczki itp. Podstawową funkcją witryny cukierniczej jest oczywiście utrzymanie świeżości towaru, z reguły w temperaturze od 0 do ok. 10 stopni. Funkcjonalność witryny chłodniczej się jednak na tym nie kończy. Równie ważne co samo przechowywanie jest przecież odpowiednie eksponowanie produktu. To właśnie dobra ekspozycja wpływa na sprzedaż, a ułożenie słodkości w witrynie cukierniczej, taką ekspozycję właśnie zapewnia.

Gdzie szukać dobrej witryny chłodniczej? Najlepiej jest przejrzeć ofertę polskich producentów. Jednym z lepszych producentów tego typu urządzeń jest MAWI, który oferuje znacznie więcej niż tylko wcześniej wspomniane witryny chłodnicze.

Drugim elementem, bez którego się nie obejdzie, jest odpowiedni piec konwekcyjny. To właśnie w nim będziemy piec, to co finalnie ma trafić do klienta. Warto nadmienić, że piec konwekcyjny spełnia więcej niż jedną funkcję. Otóż przy jego pomocy nie tylko upieczemy, ale także zregenerujemy lub po prostu podgrzejemy produkty.

Trzecim niezbędnikiem każdej cukierni jest wydajna lodówka. Każdy szanujący się cukiernik powinien wykorzystywać w produkcji wyłącznie świeże składniki. Bez dobrego miejsca na magazynowanie nie jesteśmy w stanie tego dopilnować. Dlatego właśnie tak ważne jest posiadanie pojemnej lodówki na składniki, półprodukty i gotowe wyroby.

Ostatnim, ale nie mniej ważnym niż pozostałe sprzętem jest maszyna do produkcji lodów. Może się wydawać, że jest to czysto opcjonalne rozwiązanie, jednak wystarczy spojrzeć na ofertę czołowych polskich cukierni, by zauważyć, że praktycznie każda z nich lody oferuje. Produkcja własnych lodów to doskonały sposób na wygenerowanie dużego przychodu w sezonie letnim i zdecydowanie warto to wykorzystać.